Diëten, welk dieet werkt wel?

Diëten. Vaak wordt met een dieet een energiebeperkt dieet bedoeld met als doel om af te vallen. Op korte termijn werkt een dieet vaak wel. Je verliest kilo’s maar na enige tijd lukt het toch niet om dit vast te houden. Dit komt doordat ieder dieet bepaalde regels heeft, er mogen dingen niet en het is vaak lastig in te passen in jouw situatie. En als je een streng dieet voor langere tijd volhoudt wordt je wellicht nog “beloond” met een lager metabolisme. Dan is je lichaam zo gewend aan minder calorieën te verbruiken dat het zich daar op heeft ingesteld. Dat is de reden dat je op langere termijn vaak juist aankomt van een dieet. Ook wel het jojo-effect genoemd. Hoe vaker je op een te zwaar dieet gaat hoe zwaarder je wordt. Waarom blijven mensen dit soort crashdiëten toch doen? Dit komt omdat het lijkt alsof het werkt. Omdat je altijd snel wat afvalt als je begint. Maar de ervaring leert dat je eigenlijk dikker wordt als je wel dieet dan als je dat niet doet.

Wat kun je dan wel doen?
Wat de “betere” diëten met elkaar gemeen hebben is dat ze gebaseerd zijn op veel onbewerkt voedsel en zelf koken. Dit is een goede basis om je eigen dieet samen te stellen. Je kunt dan zelf de uitzonderingen bepalen en je eigen regels opstellen. Je hoeft dan geen voedingsmiddelen uit te sluiten, je zorgt er alleen voor dat het gebruik van onbewerkte producten en het zelf klaarmaken de basis van je voedingspatroon is. En je eet natuurlijk vooral niet te weinig. Voor je voedingspatroon stel je eigenlijk je eigen “dieet wat werkt” samen. Maar dan zo dat het past bij jou. Bestaande diëten zijn dan meer je inspiratiebron, haal eruit wat werkt voor jou en wat goed in jouw leven is in te passen.

Hoe pak je dat aan?
Bedenk bij jezelf wat de eerste kleine stap is die je hierin kunt zetten. Als je dat gelukt is zet je nog een stapje en zo ga je verder. Zo maak je stapjes vooruit naar een gezondere leefstijl. Een leefstijl die bij jou past en voor jou werkt.

Wat kun je nog meer doen?
Je kunt je metabolisme verhogen zodat je meer calorieën verbruikt. Dat kan door het opbouwen van spieren, vooral krachttraining helpt daarbij. Het zitten heel vaak onderbreken, dat heeft allerlei gezondheidseffecten, koud douchen waarmee je zorgt voor meer bruin vet (een calorieverbrander). Wat ook goed helpt is fitgeting. Dat is iemand die niet stil kan zitten. Je kunt jezelf aanleren om bijvoorbeeld met allerlei bewegingen te praten, met je vingers of voeten te tikken etc.

Andere invloeden
Je gewicht heeft ook verband met hoe goed je slaapt, hoeveel stress je hebt of je genoeg ontspanmomenten hebt, een goede balans ervaart in je leven en je voldoende dingen doet die je belangrijk vindt. Ook je omgeving, hormoonhuishouding, medicijngebruik, hoe je met emoties omgaat en een goede planning hebben invloed.

Leefstijlprogramma
In de basiszorgverzekering zijn een aantal leefstijlprogramma’s opgenomen die je helpen om in jouw situatie samen te kijken naar wat voor jou werkt. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met mij op.

Op de site van het voedingscentrum vind je een overzicht van de meest voorkomende diëten.

Klik hier voor een overzicht van andere artikelen over leefstijl aanpassingen.