Overgewicht en leefstijl. De helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht. Vaak gaat dit overgewicht ook samen met chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, artrose, verstoorde bloedsuikers of bijvoorbeeld verhoogd cholesterol. Meestal wordt tijdelijk een dieet gevolgd om af te vallen of wordt tijdelijk meer gesport. Helaas lukt het de meeste mensen niet om blijvend succes te hebben. Ze hebben hun leefstijl niet daadwerkelijk aangepast en vallen terug in hun oude patroon.

Wat helpt je wel?

Om blijvend gewicht te verliezen zijn veranderingen in je leefstijl nodig. Besef dat dit tijd kost, veel tijd. Volg geen crashdieet maar kies voor verbeteringen in je leefstijl die je wel kunt volhouden. Bedenk waar je overgewicht vandaan komt, ligt er stress aan ten grondslag of bijvoorbeeld medicijngebruik? Zitten je karakter, gewoontes of overtuigingen je in de weg? Zoek naar vormen van beweging die je prettig of leuk vindt. Bedenk wat je ontspant en plan dat in. Weet wanneer je stress level te hoog voor je is en plan dan tijdig je agenda minder vol. Zoek een manier die bij je past om gezonde maaltijden te kunnen eten. Geef prioriteit aan slapen en richt je omgeving zo in dat het makkelijker wordt om de juiste dingen te doen en moeilijker om de dingen te doen die je eigenlijk niet wilt.

Aanpak van je overgewicht op alle fronten

Kortom pak je overgewicht met kleine verbeteringen op alle fronten aan. Ga van succesje naar succesje. Als je meer energie krijgt, beter slaapt, fitter wordt, letterlijk lekkerder in je vel zit en meer zin hebt in activiteiten gaat het de goede kant op. Focus je minder op afvallen en meer op kleine veranderingen van leefstijl. Focus op afvallen is vaak niet blijvend, focus op veranderingen naar dingen beter doen gaan je echt helpen.

Klik hier voor een overzicht van andere artikelen over leefstijl aanpassingen.