Het belang van vitamine D


Wat is eigenlijk het belang van vitamine D? Ongeveer de helft van de mensen in Nederland heeft een vitamine D tekort. Vaak merk je niet veel van het belang van vitamine D. Het geeft geen eenduidige klachten maar kan zich uiten in bijvoorbeeld vermoeidheid, slapeloosheid, of krampen. Vitamine D staat bekend als de vitamine die samen met calcium zorgt voor sterke botten en tanden.

De overheid adviseert extra vitamine D voor risicogroepen zoals jonge kinderen, mensen die weinig buiten komen, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en ouderen. In principe maakt je lichaam dit zelf aan. Met name in de zomer kan met behulp van de zon een buffer hiervan worden aangemaakt. Verder komt het beperkt voor in voeding zoals vette vis en is het toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals margarine.

Klachten
Een licht tekort kan al leiden tot klachten zoals vaak voorkomende verkoudheid, oververmoeidheid, lusteloosheid, gewrichtspijn, depressieve gevoelens, slapeloosheid, bloedend tandvlees, hyperventilatie, spierpijn en krampen.

Vitamine D speelt een rol bij diverse processen in ons lichaam zoals de opname van mineralen, een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Als je langere tijd een tekort aan vitamine D binnenkrijgt leidt dit tot een te laag gehalte in je bloed. Dit geeft meer kans op o.a. aderverkalking, een hartinfarct, darmkanker, astma aanvallen, diabetes, stemmingswisselingen, depressies,  zwangerschapscomplicaties en botbreuken.

Vitamine D in voeding
Het is niet mogelijk om met voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zelf voldoende aanmaken lukt niet altijd omdat onze huid te weinig in contact komt met zonlicht. In Nederland is de zon alleen in de lente en zomermaanden in de middag voldoende sterk. Het dragen van beschermende kleding en zonnebrandcrème vermindert ook de vitamine D aanmaak.

Optimale dosering
Wetenschappers adviseren een hogere hoeveelheid dan in Nederland wordt geadviseerd om een optimaal niveau van vitamine D in je bloed te verkrijgen. Het Voedingscentrum houdt 10 μg (microgram) aan en 20 μg voor ouderen. Als veilige hoeveelheid wordt 100 μg per dag aangegeven vanaf 11 jaar, 50 μg tot 10 jaar en 25 μg tot 1 jaar. In meerdere Europese landen geldt een hogere aanbevolen hoeveelheid dan in Nederland. In Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld is dit 20 μg.

Vitamine D kan als D2 of D3 supplement worden opgenomen. D3 heeft een sterkere werking en heeft daardoor de voorkeur. In supplementen wordt vaak IU als eenheid gebruikt hetgeen gelijk is aan 0,025 μg. De bovengrens van 100 μg is omgerekend 4.000 IU. Kortom of een supplement nodig is verschilt per persoon en zal sterk afhangen van de eigen aanmaak van deze vitamine. Over de benodigde hoeveelheid zijn verschillende meningen of het voldoende is om tekorten aan te vullen of dat er wellicht gezondheidsvoordelen zijn aan een hogere inname. Gezien het belang van vitamine G is het goed om te beseffen dat de aangegeven veilige hoeveelheid ruimte biedt om hierin mee te gaan zonder gevaar op een overdosering.

Wil je meer weten over leefstijl? Klik hier voor een overzicht van andere artikelen over leefstijl aanpassingen.