Gezond voedingspatroon

In onze voeding zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben. Een gezond voedingspatroon houdt in  dat er samenhang is tussen al deze voedingsstoffen, dat je varieert, jezelf niet vol eet en weinig kiest voor gemaksvoedsel. Probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Kies voor echte producten zoals kruiden voor smaakmakers en niet voor pakjes.

Vervang je graanproducten door volkorenproducten en maak je vis, kip of vlees zelf klaar. Eet tenminste twee stuks fruit en kies meerdere keren per dag voor groente. Als je zuivel eet kies dan de versies zonder smaakjes, gewoon melk en yoghurt bijvoorbeeld. Vetten heb je ook nodig. Gebruik olijfolie extra vierge voor het aanmaken van je salade, smeer boter op je brood en kies vetten die stabiel blijven bij verhitting om te koken. Drink vaak water, eet een handje (ongebrande) noten en eet wekelijks vette vis en peulvruchten.

Als je het druk hebt en elke dag koken niet jouw favoriete hobby is biedt een goede maaltijdplanning uitkomst. Het voorhanden hebben van voldoende gemakkelijke en gezonde recepten helpt hierbij. Met het voorbereiden van maaltijden en het kunnen terugvallen op een zelfbereide maaltijd in de vriezer komt je minder vaak in de verleiding om voor gemaksvoedsel te kiezen.