Afvallen begint met het aanpassen van je leefstijl. Hieronder tref je 7 tips aan die je helpen op het gebied van voeding.

Tip 1. Eet onbewerkt
Eet zoveel mogelijk onbewerkte , verse en natuurlijke producten. Dit zijn producten die rechtstreeks uit de natuur of van de landbouw of veeteelt komen: groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, pitten, vis, vlees, zuivel, eieren, volkoren granen, peulvruchten, olijfolie. Deze producten hebben meestal geen etiket nodig en je kunt ze vaak op de markt kopen. In dit soort producten zitten veel voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Ze bevatten geen toevoegingen zoals suiker, zout en andere smaakstoffen. In de supermarkten is 70% van de producten sterk bewerkt. Deze producten zijn gemaakt van goedkope ingrediënten zoals tarwe, mais, soja en palmolie. De producten worden op smaak gebracht met zout, suiker, smaak- en kleurstoffen. Deze producten bevatten weinig nuttige voedingsstoffen maar wel veel calorieën. Fabrikanten doen er alles aan om ze zo lekker te maken dat ze een hoge dooreetfactor hebben, je blijft ervan eten al heb je niet meer zoveel honger of trek meer en ze dragen sterk bij aan overgewicht.

Tip 2. Eet veel groenten
Groenten vullen je maag, zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitaminen en mineralen. Zorg dat de basis van je lunch en avondeten bestaat uit groenten. Eet minstens 300-400 gram groenten per dag.

Tip 3. Eet voldoende eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk als je wit afvallen. Je hebt minder snel honger en ze houden je spiermassa op peil. Eet elke maaltijd een portie van een eiwitrijk product. Bijvoorbeeld kwark, yoghurt, ei, vis, kip, kaas, peulvruchten en eieren.

Tip 4. Drink zonder calorieën
Frisdranken, vruchtensappen (ook verse), limonades en smoothies zijn dranken die veel calorieën en suikers leveren. Je krijgt er nauwelijks een vol gevoel van. Alcohol bevat ook veel calorieën en het verhoogt de eetlust. Kies ook niet voor light frisdranken, zoetstoffen zorgen er indirect voor dat je meer gaat eten. Drink alleen nog maar (bron) water, thee en koffie. Afvallen gaat een stuk beter met deze dranken.

Tip 5. Eet gevarieerd
Hoe gevarieerder je eet, hoe meer voedingsstoffen je binnenkrijgt. Kies voor verschillende kleuren groenten en fruit. Wissel je granen, vlees en vissoorten af en zet vaker peulvruchten op het menu.

Tip 6. Eet 2 tot 3 maaltijden per dag
Stop met alle tussendoortjes en hou het bij 2 of 3 grotere maaltijden op een dag. Je voorkomt hiermee dat je spijsvertering de hele dag bezig is en je insulinepeil hoog blijft wat ongunstig is voor je gewicht. Door je te beperken tot 2 of 3 goed samengestelde maaltijden krijg je op termijn eetrust (zowel m.b.t. je spijsvertering als in je hoofd) en het geeft je structuur. Eet niet te vroeg in de ochtend, niet te laat in de avond en niet in de nacht.

Tip 7. Matig met koolhydraten
Om koolhydraten en suikers te verwerken is insuline nodig. Insuline zorgt er ook voor dat de vetopslag wordt gestimuleerd. Kies voor volkoren graanproducten en neem bescheiden porties. Eet minder of geen suiker, witte producten, snoep, koek, frisdrank vruchtensap etc.

Klik hier voor een overzicht van andere artikelen over leefstijl aanpassingen.