Resistent zetmeel

Resistent zetmeel wat is dat eigenlijk? Veel van wat we eten bestaat uit koolhydraten zoals bijvoorbeeld zetmeel. Dit wordt door ons lichaam omgezet in suikers en levert ons energie of wordt bij een teveel opgeslagen als vet in het lichaam.

Resistent Zetmeel (resistent tegen vertering in de dunne darm) is een onverteerbaar type koolhydraat. Dit wordt niet door ons lichaam afgebroken maar door de goede bacteriën in onze darmen gebruikt als voedsel. De goede bacteriën produceren gezonde vetzuren (vooral butyraat) waarmee de cellen van onze darmen worden gevoed. Verschillende goede gezonde darmbacteriën nemen dan in aantal toe. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker, je gezondheid beter en heeft het een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel.

Oplosbare vezels
Resistent zetmeel behoort tot de oplosbare fermenteerbare vezels. Je vindt ze o.a. in granen, zaden, peulvruchten (zoals witte bonen, linzen, kikkererwten en groene erwten), cashewnoten, groene bananen en bakbananen. Resistent zetmeel wordt ook gevormd door zetmeelrijke producten zoals (zoete) aardappelen, rijst en pasta te koken en vervolgens af te koelen. Door het afkoelen wordt een deel van het zetmeel resistent. Dit proces wordt retrogradatie genoemd. Door het afkoelen gedurende tenminste 12 uur wordt het zetmeel stijf op elkaar gedrukt waarmee de structuur van het zetmeel veranderd in resistent zetmeel. Er zijn onderzoeken in de VS dat het opnieuw verwarmen van pasta de hoeveelheid resistent zetmeel zelfs nog meer verhoogd. Aannemelijk is dat dit ook voor aardappels geldt.  

Hoe ontstaat resistent zetmeel?
Door zetmeelrijke voeding anders te bereiden, eerst te koken, geruime tijd te laten afkoelen en eventueel opnieuw te verwarmen zorg je voor extra vezels in je voeding. Dit geeft eerder een verzadigingsgevoel waardoor je er minder van hoeft te eten. Omdat een deel van het zetmeel onverteerbaar wordt bevat het ook minder calorieën. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

Wil je meer weten over leefstijl? Klik hier voor een overzicht van andere artikelen over leefstijl aanpassingen.