Onderstaand een samenvatting door het RIVM zoals gepubliceerd op 5-6-2023.

Aantal deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie verder gegroeid naar ruim 73.000

Publicatiedatum 05-06-2023 | 10:00

Het aantal deelnemers aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in 2022 gestegen naar ruim 73.000. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van het RIVM. Het gaat om een stijging van 51% sinds eind mei 2022. Toen lag het aantal deelnemers nog op ruim 48.000 mensen.

Met de GLI kunnen mensen sinds 2019 hun leefstijl en gedrag veranderen. Zij krijgen daarbij 2 jaar begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Meedoen aan de GLI wordt onder voorwaarden vanuit de basisverzekering vergoed. Naast het aantal deelnemers steeg de afgelopen periode ook het aantal declaraties voor deelname bij zorgverzekeraars tot ruim 290.000 (+60%). Sinds 2019 werd voor deelname aan de GLI in totaal 33 miljoen euro vergoed door zorgverzekeraars.

Effecten van meedoen

De resultaten die deelnemers met de GLI behalen, zijn vergelijkbaar met de vorige rapportage. Gemiddeld verliezen deelnemers 3,5% van hun gewicht na gemiddeld 9 maanden. De buikomgang neemt af met 3,4% en de body mass index (BMI(Body Mass Index)) met 1,2 kg(kilogram)/m². Het RIVM ziet hierin geen verschil tussen mensen met een lagere of hogere BMI bij de start met de GLI. Deze cijfers zijn gebaseerd op metingen bij een groep van 923 mensen die een goed beeld vormt van alle deelnemers.

Afronden programma GLI

Een GLI-programma duurt 2 jaar. De helft van de deelnemers maakt het traject helemaal af. Daar staat tegenover dat 26% in het eerste jaar stopt. Van degenen die starten aan het tweede jaar, stopt alsnog zo’n 35%. Uit eerdere updates blijkt dat een gebrek aan tijd en/of motivatie vaak de reden was om te stoppen.

Ontwikkelingen Gecombineerde Leefstijlinterventie

Het RIVM volgt de ontwikkelingen van de GLI sinds 2019 in opdracht van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). Twee keer per jaar brengt het RIVM gegevens over de GLI naar buiten. Deze gegevens komen uit declaratiedata van de zorgverzekeraars en sinds augustus 2021 ook uit het GLI-register. Dit register wordt steeds verder aangevuld met gegevens van deelnemers.

Onderstaand een samenvatting door het RIVM zoals gepubliceerd op 2-12-2022.

Door middel van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) worden mensen begeleid en geadviseerd over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Sinds 2019 kunnen volwassenen hiermee hun leefstijl en gedrag veranderen. De GLI wordt onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering.

Het RIVM volgt sinds 2019 de ontwikkelingen van de GLI in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). Twee keer per jaar brengt het RIVM de stand van zaken naar buiten. Uit de cijfers van najaar 2022 blijkt dat steeds meer mensen aan de GLI meedoen.

Sinds 2019 volgen 48 duizend mensen een GLI-programma of hebben dat gedaan. Het RIVM schatte in 2018 dat elk jaar ongeveer 23.000 personen eraan zouden beginnen. In 2019 en 2020 waren dat er ruim de helft minder, onder andere door de coronapandemie. In 2021 is wel het verwachte aantal deelnemers gestart. Voor 2022 zijn alleen de cijfers tot mei bekend. In deze maanden waren er minder nieuwe deelnemers dan het jaar ervoor.

De deelnemers hebben een relatief slechte gezondheid voordat zij aan de GLI beginnen. Dat blijkt uit de gegevens uit het GLI-register, waarin informatie over ruim 3000 deelnemers is opgeslagen. Zo heeft meer dan de helft van de deelnemers vóór de behandeling problemen met lopen en bewegen, en pijn of andere ongemakken. Ook gebruiken deelnemers meer medische zorg dan gemiddeld.

Van een groep van 660 deelnemers is bekend hoe het gewicht, de buikomtrek en de kwaliteit van leven is veranderd tijdens de eerste negen maanden na de start met de GLI. Gemiddeld verloren zij 3,4 procent van hun gewicht. De gemiddelde score die deelnemers aan hun kwaliteit van leven geven verbeterde van 58,0 naar 65,6 op een schaal van 100. Ongeveer de helft van de deelnemers gaf aan dat ze minder problemen hadden met mobiliteit, dagelijkse activiteiten, pijn, en angst en somberheid.

Jaarrapportage monitor GLI 2022. Stand van zaken gecombineerde leefstijlinterventie | RIVM