Gezond leven is belangrijk maar toch blijft het lastig om daadwerkelijk een gezonde levensstijl op te bouwen. Een reden is vaak gebrek aan tijd. Wat je hierbij kan helpen is prioriteiten stellen en een goede planning.

Prioriteiten stellen

Zie sporten en gezond leven als iets belangrijks. Zoals een deadline op je werk of belangrijke afspraken die je hebt. Dit betekent dat je dit niet zomaar kunt afzeggen. Het uurtje sporten vervalt al snel wanneer er iets anders tussendoor komt. Of we halen snel een afhaalmaaltijd, omdat je na een lange werkdag geen zin meer hebt om een gezonde maaltijd te koken.

Goed voor jezelf zorgen is enorm belangrijk. Voor je lichaam en mentaal. Zorg dat je hier prioriteit aan geeft. Als je tijd vrijmaakt voor jezelf lukt het je beter om aandacht te geven of te zorgen voor de mensen om je heen, denk aan je partner, echtgenoot, kinderen, collega’s, familie en vrienden.

Tijd vrijmaken voor jezelf kun je doen door op vaste momenten tijd voor jezelf in je agenda te plannen en deze ook als echte afspraken te zien.  

Plannen

Het is handig om één vast punt (in huis) te hebben waar alle informatie wordt verzameld. Denk aan een grote kalender, prikbord, whiteboard etc. Hier kun je afspraken (voor alle gezinsleden), de kookplanning, klusjes, memo’s, de boodschappen etc. op kwijt. Een weekplanner geeft overzicht van lopende afspraken, wie er mee eten, hoeveel tijd er is om te koken etc.

Het belangrijkste van de weekplanner is, dat je hem samen met je huisgenoten kunt doornemen. Doe dat het liefst op een vast moment, bijvoorbeeld zondagavond. Dit is het moment waarop je kunt bespreken wat er speelt.

Kijk daarbij ook even terug naar de week ervoor en bespreek of alles volgens wens is verlopen. Zo houd je samen het overzicht.

Vaste momenten

Plan zoveel mogelijk op vaste momenten. Routine geeft namelijk rust. Dat kan met de boodschappen (iedere zaterdag) het huishouden (wassen op maandag en vrijdag) maar ook met de pedicure (om de zes weken op donderdagavond) en sporten. Zet het op de kalender, en je hoeft er niet meer over na te denken. Als je iets altijd op dezelfde tijd en dezelfde manier doet, is kans dat je het vergeet nog maar klein en gaat het plannen je een stuk beter af.

Een weekmenu en planning zijn een solide basis die rust en duidelijkheid brengt, tijd en geld bespaart en leidt tot gevarieerder eten. Een planning is een houvast en geen keurslijf. Een goeie planning beweegt mee met wat er gebeurt in je leven. Als je de maaltijden van te voren plant heb je meer tijd om recepten te kiezen, nieuwe dingen uit te proberen en kan iedereen zijn ideeën inbrengen. Betrek huisgenoten bij de planning (ook de kinderen door ze bijvoorbeeld een dag te geven waarop ze de groente mogen uitkiezen of laat hun de menukaart maken).

Wat zijn de voordelen van een weekplanning?

  • Het is super handig omdat je niet per dag hoeft te bedenken wat je gaat eten. Dit geeft veel rust in je hoofd
  • Het voorkomt dat je steeds dezelfde maaltijden eet en terugvalt in oude patronen
  • Je hoeft minder vaak naar de supermarkt en doet hierdoor minder impulsaankopen. Je bespaart dus geld
  • Je maakt bewuster een boodschappenlijstje waarbij je gebruik maakt van bijvoorbeeld aanbiedingen. Ook dit bespaart geld
  • Je gaat gevarieerder eten en krijgt meer verschillende voedingsstoffen binnen. Dit levert je meer energie op
  • Het scheelt enorm veel tijd. Wanneer je een paar keer per week (of elke dag) naar de supermarkt gaat, ben je al snel 1 uur tot 1,5 uur onderweg. Doe je 1-2 x per week boodschappen dan houd je juist weer tijd over
  • Je weet precies op welke dagen je meer of minder tijd hebt om te koken. Zo kun je een snelle of uitgebreide maaltijd plannen. Of misschien haal je wel een restje uit de vriezer, zodat je überhaupt niet hoeft te koken op bepaalde dagen en zo toch een gezonde maaltijd of tafel hebt.

Klik hier voor een overzicht van andere artikelen over leefstijl aanpassingen.